IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Златото пак се насочва към 1000 долара

Благородният метал обаче прекъсна петдневното си рали заради поевтиняването на петрола

09:25 | 16.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Златото пак се насочва към 1000 долара

След новия рекорд на еврото срещу американския долар от вчера, златото отново се насочи към цена от 1000 долара за тройунция. Причина за това станаха масираните покупки на благородния метал, който инвеститорите приемат като „спасителен остров“ за запазване на стойността на активите при висока инфлация.

По време на вчерашната търговия цената на златото с незабавна доставка стигна до 988,02 долара за тройунция, след което обаче се стигна до понижение на котировките до 969,21 долара за тройунция.

Към момента цената на златото с незабавна доставка е 971,36 долара. Причина за разпродажбите стана най-големият спад в цената на петрола за последните 17 години, който смъкна черното злато в близост до 135 долара за барел.

Поевтиняването на петрола неизбежно повлича и златото след себе си, тъй като при по-ниска цена на горивата инфлационният натиск би бил по-слаб, а това от своя страна ограничава интереса към инвестициите в благородни метали.

Въпреки това интересът към благородния метал остава висок и не е изключено при ново отстъпление на долара отново да станем свидетели на цени над 1000 долара за тройунция. От началото на годината петролът е поскъпнал с 44 на сто на международните пазари, докато златото е повишило цената си със 17 на сто.

Златото с доставка през август се търгува по 972,70 долара за тройунция по време на търговската сесия в Азия, което е спад с 0,6 на сто спрямо вчера. Цената на среброто пък е с 0,5 на сто под вчерашната при 18,8350 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още