IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Износителите на петрол – най-големият кредитор на САЩ?

Петролни производители и банки, близки до държави от Близкия изток, са увеличили щатските си държавни облигации с 44 на сто

12:47 | 15.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Износителите на петрол – най-големият кредитор на САЩ?

Страните износители на петрол като Саудитска Арабия и Русия са на път да станат най-големите кредитори на САЩ, съобщи Bloomberg.

Петролни производители и банки, близки до държави от Близкия изток, са увеличили щатските си държавни облигации с 44 на сто от началото на тази година до април до стойност от 510,8 млрд. долара, което е четири пъти по-бърз темп на растеж в сравнение с останалата част от света, по данни на финансовото министерство на САЩ.

Ако този темп на растеж се задържи, те ще задминат Япония, която към разглеждания месец е най-големият собственик на щатски държавни облигации на стойност 592,2 млрд. долара.

Тази тенденция подчертава зависимостта на САЩ от чуждестранни капитали, след като миналата седмица небостъргачът Chrysler Building в Ню Йорк беше купен от арабски фонд.

„Трябва да сме много щастливи, че те купуват щатски държавни облигации, тъй като задържат лихвите ниски, което е добре за инвеститорите в такива инструменти“, коментира Гари Полак от подразделението Private Wealth Management на Deutsche Bank в Ню Йорк. „Дали съществува геополитически риск е съвсем друго нещо“.

Доходността от 10-годишните облигации е с 21 базисни пункта по-ниска вследствие на инвестициите на страни производители на петрол, показа проучване на консултантската компания McKinsey през октомври, когато петролът струваше 86 долара за барел, а оттогава цената му скочи до рекордни нива от над 147 долара през този месец.

Въпросите дали придобиванията на активи от страна на чуждестранни инвеститори са заплаха за икономическата независимост на САЩ отново се повдигат.

Позиция по проблема заеха и двамата кандидати за президент на страната – Барак Обама и Джон МакКейн.

„Притеснява ме това дали тези фондове са водени от нещо друго освен от пазарни съображения“, каза през февруари Обама. „Постепенно ние прехвърляме богатство към тези страни и аз възнамерявам да спра това като президент“.

Същия месец МакКейн заяви пред немския вестник Sueddeutsche Zeitung, че членството на Русия в Г-8 трябва да бъде прекратено и организацията да стане „клуб на пазарно ориентираните демокрации“.

Когато става дума за закупуване на държавни облигации от петролни износители, трябва да се правят компромиси, смята обаче Майкъл Чиа от AIG SunAmerica Asset Management.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:53 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още