IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Създават нов бирен гигант в сделка за над 50 млрд. долара

InBev купува американската Anheuser-Busch, с което се ражда компания, произвеждаща една четвърт от изпиваната бира в света

11:10 | 14.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Създават нов бирен гигант в сделка за над 50 млрд. долара

Американският пивовар Anheuser-Busch прие офертата за закупуване на стойност около 52 млрд. долара от белгийско-бразилския си конкурент InBev, съобщиха двете компании. Транзакцията, плановете за която станаха ясни в средата на юни, ще създаде най-големият играч в сектора в света.

InBev, сред чиито марки са Stella Artois и Beck's, предлага по 70 долара на акция на Anheuser, която пък е номер едно на щатския пазар благодарение на марката Budweiser. Поглъщането е най-голямото в сектора на алкохолните напитки, както и третото по големина закупуване на американска компания от чуждестранна група.

Новата компания ще има годишен оборот от около 36,4 млрд. долара и ще произвежда една четвърт от изпиваната в света бира. Името й най-вероятно ще е Anheuser-Busch InBev, казват цитирани от Ройтерс източници, близки до сделката.

В управителния съвет на обединението ще влизат настоящите членове на съвета на InBev, както и изпълнителният директор на Anheuser и още един президент от американската група. Служителите на ръководни позиции ще са както от купувача, така и от закупената компания.

Междувременно продължават преговорите на InBev с мексиканския пивовар Grupo Modelo, от който Anheuser има 50% и който все още не е приел офертата на белгийско-бразилската фирма. Сред марките на Modelo е Corona.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още