IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Чавес клати влиянието на САЩ с петрол на половин цена

Президентът на Венецуела прави значителни отстъпки на своите съседи с цел преодоляване на ценовия шок заради проблемите на Америка

10:47 | 14.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Чавес клати влиянието на САЩ с петрол на половин цена

Венецуела ще облекчи още повече условията за продажба на петрол към своите съседи, изтъквайки като аргумент борбата с бедността в Латинска Америка. Според президента на страната Уго Чавес проблемите на САЩ се отразяват пагубно на бедните страни, които не са виновни за провалите на американската политика. Това го кара да започне програма, с която да подпомогне съседите си да се справят в кризисната ситуация, предава die Presse.

Инициативата на Чавес се провежда в рамките на започнатото от него преди три години ПетроКарибско сътрудничество. През уикенда членовете на организацията са имали заседание и венецуелският президент е обявил нови отстъпки по сделките с петрол. Според тях се предвижда страните от Карибите и Южна Америка да заплащат едва 40 на сто от цената на петрола, който купуват, в рамките на 90 дни, а останалите 60 на сто да бъдат разсрочени за период от 25 години с лихвен процент 1 на сто.

Досегашните договори предвиждаха незабавно заплащане на 50 на сто от цената на петрола, но скокът на котировките до близо 150 долара за барел е накарало Чавес да направи нови отстъпки. Предвидената програма ще продължи дотогава, докато цената на черното злато се движи над 100 долара за барел. В случай че котировките минат над 200 долара, то контрагентите ще могат да разсрочват 70 на сто от задълженията си.

Мотивите на Венецуела са затвърждаване на позициите на страната като борец срещу империализма на САЩ, смятат анализатори. Според президента на страната бедните не са длъжни да носят последиците от провалите на американската политика, които водят до срив на долара и силен ръст в цените на суровините. С новата си програма Чавес цели да измести влиянието на САЩ в региона на Южна Америка и за пореден път да покаже предимствата на своя модел за управление.

Венецуелският президент е на мнение, че котировките на черното злато са се устремили към 200 долара за барел. С подобна цена на черното злато той заплаши САЩ още преди месеци, когато обяви долара за „парче безполезна хартия“. Тогава Америка си навлече гнева на Чавес заради решението на американски съд да глоби държавната петролна компания на Венецуела за нарушения по договор за концесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 06.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още