IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Нестабилност за цената на петрола в началото на седмицата

След значителен спад на котировките с около 2 на сто цената на черното злато отново тръгна нагоре заради започналата стачка в Бразилия

08:52 | 14.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Нестабилност за цената на петрола в началото на седмицата

Цената на суровия петрол отново започна да се колебае в широки граници, като едва за няколко часа извърши две резки движения. Първоначално котировките тръгнаха надолу в резултат на стабилизацията в курса на американския долар и данните на MasterCard за спад на търсенето на бензин заради високите цени, а впоследствие отново подскочиха, тъй като беше даден старт на стачката в Бразилия.

Петролът поевтиня с близо 2 на сто, губейки 2,6 долара от цената до 142,29 долара за барел заради съобщение на MasterCard, че поради поскъпването на бензина търсенето му се е понижило за 11-та поредна седмица. Спадът от последните седем дни възлиза на 3,9 на сто, става ясно от ежеседмичния бюлетин на компанията, цитиран от Bloomberg. За отстъплението на котировките допринесе и поскъпването на американския долар до 1,5916 EUR/USD, след достигането на 1,5971 EUR/USD непосредствено след старта на седмичната търговия.

Отстъплението на черното злато обаче бързо беше заличено от съобщението, че в Бразилия е започнала планираната от миналата седмица стачка на служителите в най-голямата петролна компания на страната. Около 4 500 работници в Petroleo Brasilieiro SA протестират относно заплатите и условията на труд в компанията, като се очаква стачните действия да продължат до края на седмицата. Това поражда значителни опасения на пазарите, тъй като компанията произвежда около 80 на сто от петрола, който се експортира от Бразилия.

В резултат на стачката котировките на петрола бързо се възстановиха и вече са с 4 цента над цената на петъчното затваряне. Към момента барел петрол с доставка през август на електронната платформа на борсата в Ню Йорк се търгува за 145,12 долара.

Подобно е положението и в Лондон, където след спада от над 2 долара в началото на седмичната търговия към момента цената на Брента се възстановява и е само с 2 цента по-ниска от затварянето в петък. Така барел Брент с доставка през август струва 144,47 долара.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 14.07.08 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още