IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът приключи седмицата с нов рекорд

Черното злато скочи до 147 долара за барел в резултат на напрежението в Близкия Изток, опасенията за доставките са основният двигател на цените

10:05 | 12.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът приключи седмицата с нов рекорд

Изминалата седмица на петролния пазар премина доста волатилно. Цената на суровия петрол се колебаеше в доста високи граници и в крайна сметка постигна поредица от нови рекорди. През последната сесия за седмицата черното злато премина над 147 долара за барел и се устреми към психологическата бариера от 150 долара за барел.

Прогнози за достигането на подобни нива бяха дадени преди повече от месец от анализаторите на Goldman Sachs, които предрекоха ръст на котировките до 150 долара още на 4 юли, когато започва сезонът на отпуските в САЩ. В този род беше и изразеното от ръководителя на ОПЕК мнение, че в края на лятото петролът ще се котира на нива 150-170 долара за барел.

Седмицата започна с леко понижение на цените след постигнатите миналия четвъртък рекордни цени, след което регистрира значителен спад заради поскъпване на американския долар и опит от страна на Иран да понижи степента на напрежение в Близкия Изток. Именно обтегнатата ситуация в отношенията между Иран и Израел изведе черното злато до нов рекорд.

През седмицата иранците нееднократно проведоха опити с ракети, притежаващи капацитета да достигнат до територията на Израел, което доведе дори до намеса на САЩ, които заявиха, че са в пълна готовност и няма да се поколебаят да защитят интересите си или тези на своите съюзници. Геополитическото напрежение доведе до оттеглянето на един от най-големите европейски инвеститори в Иран – френската петролна компания Total.

Върху котировките влияние оказаха опасенията за бъдещите доставки и способността за задоволяване на търсенето, тъй като се очаква идната седмица да започне стачка на работниците в компанията, осигуряваща 80 на сто от петрола в Бразилия. Безпокойство предизвикаха също така поредните терористични заплахи в Нигерия, която е един от най-големите африкански производители.

В крайна сметка вчера на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през август стигнаха исторически рекорд от 147,27 долара за барел. Сесията обаче приключи при по-ниски нива от 145,08 долара, или с дневен ръст от 3,43 долара (2,42 на сто).

На Лондонската борса вчера петролът от сорта Брент повиши цената си с 2,46 долара (1,73 на сто), за да приключи седмицата при 144,49 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:14 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още