IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ново сливане за милиарди в европейския банков сектор

Френската Credit Mutuel купува немското поделение на Citigroup за 4,9 евро

11:09 | 11.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ново сливане за милиарди в европейския банков сектор

Френската банка Credit Mutuel се е споразумяла да придобие поделението на най-голямата американска финансова институция Citigroup в Германия. Цената на сделката за придобиването на Citibank е 4,9 млрд. евро, предава die Presse.

Интерес към сделката доскоро проявяваше и Deutsche Bank, но трудностите, предизвикани от кредитната криза, не позволяват да бъде отделена толкова голяма сума.

Citibank разполага с над 3,3 млн. клиенти и широка клонова мрежа, което ще позволи на французите да навлязат сериозно на немския пазар. Според предварителните очаквания печалбата след данъци на Citigroup от сделката ще бъде в размер на 4 млрд. евро, съобщават от институцията. Очаква се приходът да бъде реализиран през четвъртото тримесечие на настоящата година.

На немския пазар Citibank печели основно от кредитна дейност, като през 2006 година поделението е донесло 3 на сто от цялата печалба, реализирана от Citigroup. Продажбата може да се определи като опит за стабилизиране на финансовото положение на институцията с оглед значителните отписвания на активи, дошли в резултат на кредитната криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:45 | 29.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още