IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Властите в САЩ обмислят намеса на кредитния пазар

Очаква се управлението на ипотечните кредитори Fannie Mae и Freddie Mac да премине в ръцете на правителството, за да бъдат избегнати съкрушителни фалити

09:32 | 11.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Властите в САЩ обмислят намеса на кредитния пазар

Американските ипотечни кредитори Fannie Mae и Freddie Mac са твърде големи, за да бъде допуснат техен фалит, което ще накара правителството да вземе сериозни мерки с цел предотвратяване на подобен сценарий, съобщава New York Times. Представители и на републиканците, и на демократите в американския сенат са изразили мнение, че двата стълба на ипотечния пазар трябва да бъдат подкрепени.

Поемане на управлението на двете компании от страна на правителството е една от няколкото възможни опции, които се обсъждат в средите на Белия дом, смятат запознати с процесите, пожелали анонимност. Висши представители на администрацията на президента Буш обмислят поставянето на двете фирми в процес на попечителство, в случай че проблемите им се задълбочат, добавя вестникът. Такова право се дава от приет през 1992 година закон, който позволява поемането на управлението от правителството, в случай че техният „критичен капитал“ падне под необходимата граница.

Двете компании притежават или са гаранти по около половината от възлизащите на общо 12 трлн. долара американски ипотеки, което ги прави изключително важни за финансовата система. Поради тази причина те „могат да разчитат на спасителен пояс от федералните власти“, смята кандидатът за президент на САЩ Джон МакКейн, цитиран от Bloomberg. „Не бива да се допуска провал. Fannie Mae и Freddie Mac са жизнено необходими за способността на американците да притежават собствено жилище“, добавя републиканецът.

През последната седмица ситуацията около двете компании се влоши значително и акциите им паднаха до най-ниските си нива от 1991 година досега. Причина за това станаха опасенията, че групите не разполагат с достатъчно капитал, за да устоят на огромните отписвания, които трябва да бъдат направени. Вчера книжата на Fannie Mae се сринаха с още 14 на сто до 13,20 долара и вече са с 67 на сто по-евтини в сравнение с началото на годината. При Freddie Mac вчерашният спад възлезе на 22 на сто и цената от 8 долара за една акция е с цели 77 на сто по-ниска от тази в края на декември.

Според прогноза на Fox-Pitt Fannie Mae се нуждае незабавно от 40 млрд. долара, а Freddie Mac – от 37 млрд. долара, за да успеят да се задържат в състоятелност. Въпреки това до момента председателят на Федералния резерв Бен Бернанке и финансовият министър Хенри Поулсън не взимат позиция по проблема и продължават да изказват мнения, че двете институции притежават достатъчно капитал и ще успеят да се справят със ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:07 | 27.08.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още