IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Стачка в Бразилия изстреля петрола с 5 долара нагоре

Скокът е след опасения за нарушени доставки заради проблемите в Близкия Изток и Африка

08:44 | 11.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Стачка в Бразилия изстреля петрола с 5 долара нагоре

Цената на суровия петрол се повиши с близо 5 долара през изминалото денонощие. Причина за това стана заплахата на работещи в бразилския петролен сектор, че от 14 юли в страната ще започне стачка. Синдикатите планират петдневни протести срещу Petroleo Nrasilieiro SA и така платформите, носещи около 80 на сто от добива в страната, ще останат затворени, предава Bloomberg.

За ръста на котировките допринесе и заплахата, която САЩ отправи към Иран, че Америка е готова да защити интересите си по всеки възможен начин. Това накара мнозина да приемат американската позиция като заплаха от започване на военни действия, което също породи съмнения около възможностите за задоволяване на търсеното на петрол. Цените на черното злато бяха подкрепени също от поредната заплаха за терористични атентати в Нигерия, както и от отстъплението на американския долар.

Вчерашната сесия в Ню Йорк завърши с поскъпване на петрола от 5,60 долара (4,1 на сто) до 141,65 долара за барел. Това е най-голямото дневно повишение от 6 юни насам, а в рамките на сесията бяха достигнати 142,10 долара. Най-интензивно се развиха събитията в последния час на вчерашната търговия, когато контрактите с доставка през август поскъпнаха с над 5 долара в резултат на пробитото техническо ниво на съпротива при 138,28 долара.

На електронната платформа на борсата фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през август повишават цената си с още 2 цента и в азиатската сесия достигат 141,67 долара за барел.

В Лондон вчера петролът от сорта Брент повиши цената си с 4 на сто (5,45 долара) до цена на затваряне 142,03 долара за барел. На електронната платформа контрактите с доставка през август губят 14 цента и по време на азиатската търговия струват 141,89 долара за барел.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:42 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още