IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

25 авиокомпании са фалирали за половин година заради скъпия керосин

Докато преди разходите за гориво са представлявали 13% от общите разходи на авиокомпаниите, сега този дял е нараснал до 35%

17:53 | 10.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
25 авиокомпании са фалирали за половин година заради скъпия керосин

Заради високите цени на керосина от началото на годината досега са фалирали или са прекратили дейност 25 авиокомпании, изпълняващи международни полети, съобщи вестник „Ведомости”, цитирайки ръководството на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA).

За една година цената на керосина е нараснала със 70%.

Според разчетите на IATA, докато преди разходите за гориво са представлявали 13% от общите разходи на авиокомпаниите, сега този дял е нараснал до 35%. По предварителни данни общите разходи на авиокомпаниите заради поскъпването но горивото тази година ще нараснат с между 2,3 млрд. долара и 6,1 млрд. долара.

В тази връзка от Аерофлот съобщават, че очакват за тази година печалбата им да бъде с около една трета по-малка от миналогодишната, а от British Airways за заявили, че ако цената на петрола се задържи трайно над 120 долара за барел, то те ще приключат годината почти без печалба.

Най-засегнати от поскъпването на керосина са полетите по дългите дестинации, особено тези, които изискват непрекъснат полет над 12 часа. По тази причина US Airways Group са решили да отложат с една година пускането на ежедневни полети от Филаделфия до Пекин, които са с продължителност 13 часа.

Друга американска компания - United Airlines, пък е обявила за намерението си да отложи с 5 месеца откриването на дестинацията Вашингтон - Москва. Според маркетинговите проучвания обаче интересът на пътниците към дългите полети не е намалял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още