IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Отличници сме по транспониране на директивите на ЕК за вътрешния пазар

Правилата за свободно движение на хора са източникът на най- високия дял на директиви, които все още не са транспонирани (7,9%)

18:08 | 09.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Отличници сме по транспониране на директивите на ЕК за вътрешния пазар

България е първата държава членка на ЕС, която изцяло е транспонирала директивите на ЕС относно вътрешния пазар в националното си законодателство. Това сочат резултатите от последния преглед на Европейската комисия в областта на вътрешния пазар. Според заключенията на комисията, „държавите-членки никога не са се справяли толкова успешно с прилагането в националните им законодателства на договорените правила в областта на вътрешния пазар”.

Средно едва 1% от директивите за вътрешния пазар, чийто краен срок за транспониране е изтекъл, все още не са въведени в националното законодателство. Това означава, че държавите-членки вече са достигнали приетата от правителствените ръководители нова цел от 1%, която трябваше да бъде постигната най-късно до 2009 г.

Осемнадесет държави-членки вече или са достигнали новата цел, или са под нея, а България е първата държава-членка, която е постигнала 0% дефицит. На Словакия, Румъния, Германия, Латвия и Литва не достигат не повече от 10 директиви, за да постигнат този перфектен резултат. Чешката република, Португалия, Полша, Люксембург и Кипър досега не са успели да постигнат целта от 1,5%.

Разбивката по сектори на дефицита при транспонирането показва, че правилата за свободно движение на хора са източникът на най- високия дял на директиви, които все още не са транспонирани (7,9%). Правилата на ЕС относно финансовите услуги са на второ място с 4,5%. В резултат на това, в тези два сектора, фирмите и гражданите са особено ощетени, тъй като не е достигнат пълният потенциал на вътрешния пазар.

Общата тенденция по отношение на правилното прилагане на мерките в областта на вътрешния пазар също е положителна: 15 държави-членки са успели да намалят броя на образуваните срещу тях процедури за нарушения. Общият брой на тези процедури обаче остава относително висок, а тяхното разрешаване е твърде продължително, като за Италия този брой е най-голям.

Правилата в областта на екологията все още са източник на най-голям брой дела (23%), следвани от разпоредбите в областта на данъчното облагане и митническия съюз (18%). В областта на енергетиката и транспорта, обществените доставки и услугите се наблюдава намаление на броя на делата с 1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още