IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шест азиатски борси обмислят взаимно свързване

Планира се 30-те най-големи компании от всяка борса да могат да се търгуват и на останалите

10:53 | 09.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Шест азиатски борси обмислят взаимно свързване

Шест от борсите в Азия предвиждат създаването на обща платформа за търговия, на която да могат да се търгуват по 30 от най-големите компании от всеки пазар. По този начин се очаква да се подобри задграничното инвестиране и да се насърчат чуждестранните парични потоци. Преговорите се водят между борсите в Тайланд, Малайзия, Сингапур, Виетнам, Индонезия и Филипините, предава FT.

Според ръководителя на борсата в Тайланд Пакорн Малакул На Айдия, шестте пазара са в процес на преговори за разрешаването на всяка от борсите да включи 30-те водещи свои компании в електронна платформа за търговия. По този начин на местните инвеститори щял да се предложи далеч по-богат избор и по-лесен достъп до чуждия пазар чрез местните брокери. Тази възможност можело да се използва и от западните инвеститори, които търсят място, където да вложат средствата си.

Към момента в Азия текат процеси по насърчаване на инвестициите и повишаване на атрактивността на пазарите. До края на настоящата година с помощта на тайландската борса се очаква в Лаос да заработи система за търговия „на гише“ (over-the-counter). В страната се надяват до 2010 година да успеят да създадат истинска борса, което се очаква да стане с подкрепата на Южна Корея.

Борсата в Корея е замесена и в създаването на организиран пазар в Камбоджа, където се очаква да бъде придобит дял от 49 на сто. Атрактивността на Камбоджа е свързана с икономическия растеж, който през последните десет години е средно 9 на сто, и с надеждите за превръщането на страната в един от големите производители на петрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:25 | 06.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още