IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ураган отвя котировките на петрола нагоре

Първият ураган в Атлантическия океан за тази година прекъсна силния спад в цената на черното злато от вчера

08:38 | 08.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Ураган отвя котировките на петрола нагоре

Цената на петрола тръгна нагоре след вчерашното си понижение от близо 4 долара, след като синоптиците дадоха тревожни сигнали за пътя на първия ураган, който се формира в Атлантическия океан за тази година. Природната стихия заплашва производството в най-голямото петролно поле на Мексико, което предизвика опасения за количеството на доставките и тласна котировките нагоре.

През изминалото денонощие първият ураган за сезона, наречен от американските синоптици с името Берта, премина в по-висока степен на скалата за сила на природните стихии и вече е в трета категория, което означава, че скоростта на движение е около 120 мили в час (195 км/ч), съобщават от Националния център за урагани в САЩ. Според Джонатан Корнафел от Hudson Capital не е нужно хората да се плашат от урагана Берта. Фактът обаче, че последните два ураганни сезона са били доста слаби, води до очаквания, че тази година стихиите могат да бъдат доста по-силни и ураганите отново да се превърнат в движеща сила при формирането на цената на петрола, предава Bloomberg.

По време на вчерашната сесия в САЩ цената на петрола падна с 3,92 долара (2,7 на сто) до 141,37 долара за барел, като сделки имаше дори при нива, близки до 140 долара за барел. Впоследствие на електронната платформа на борсата контрактите с доставка през август започнаха да поскъпват и в азиатската сесия добавят 0,77 долара до 142,14 долара за барел.

В Лондон вчера петролът от сорта Брент поевтиня до 141,87 долара за барел, което е с близо 5 долара под рекорда от миналата седмица. На електронната платформа на борсата обаче ситуацията се промени и петролните контракти с доставка през август повишиха цената си с 86 цента до 142,73 долара за барел по време на борсовата сесия в Азия.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още