IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Заплатите в Румъния забавят ръста си до 23% на годишна база

Недостигът на работна ръка и в същото време инвестициите, които създават търсене на служители, поддържат темпа на растеж на заплатите висок

11:17 | 07.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Заплатите в Румъния забавят ръста си до 23% на годишна база

Средната заплата в Румъния е нараснала с 23,3 на сто на годишна база през май заради недостига на работна ръка и ръста на инвестициите, които са увеличили търсенето на работници, съобщи Bloomberg.

Средната месечна работна заплата е достигнала през месеца 1248 леи (347,4 евро), по данни на Националния статистически институт на Румъния. Наблюдава се обаче забавяне на ръста спрямо 24,8 на сто през април, когато държавните служители са получили увеличения на заплатите.

Влизането на Румъния в ЕС доведе до нарастване на имиграцията в търсене на работа към Западна Европа, особено към Испания и Италия, което утежни проблема с недостига на работна ръка. В същото време растящите инвестиции в страната увеличават търсенето на служители.

Според централната банката на страната ръстът на заплатите е основният фактор за засилване на инфлацията и разрастване на кредитния пазар. От банката увеличаваха основния лихвен процент на всяка своя среща от октомври насам с цел забавяне на инфлацията, която през май беше близо до двегодишен максимум при ниво от 8,5 на сто.

На 2 юли правителството отхвърли споразумение за увеличаване на минималната заплата от 500 на 540 леи с обяснението, че това допълнително ще засили инфлацията.

През май безработицата в страната е намаляла до 3,8 на сто от 5,2 на сто при присъединяването на Румъния към ЕС в началото на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още