IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цената на петрола с понижение

Напрежението около ядрената програма на Иран остава основен двигател на котировките заради неясния изход от ситуацията

09:10 | 07.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Цената на петрола с понижение

Петролът поевтиня в началото на новата седмица, удължавайки понижението на котировките от петък. През последния ден на миналата седмица американският пазар остана затворен заради посрещането на националния празник на страната и нямаше борсова сесия. При ограничен обем на търговия черното злато отстъпи с 1,59 долара до 143,70 долара за барел, а от подновяването на сделките на електронната платформа на борсата днес петролът с доставка през август отстъпва до 143,53 долара за барел.

Основната движеща сила на котировките през изминалите няколко дни беше геополитическото напрежение в Близкия Изток. Ядрената програма на Иран предизвиква значителен интерес сред пазарите с оглед неяснотата относно бъдещото й развитие и увеличената вероятност за военна интервенция от страна на Израел. При подобно развитие на ситуацията може да се стигне до сериозни затруднения при задоволяването на световното търсене на петрол.

В петък цената на петрола от сорта Брент се понижи до 144,08 долара за барел, след като ден по-рано беше регистриран поредният исторически връх, този път при 146,69 долара за барел. От началото на новата седмица контрактите с доставка през август за барел Брент отстъпват със 17 цента и в азиатската сесия се търгуват по 144,25 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:20 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още