IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Глоба от 4 млн. евро за Societe Generale заради скандала с брокера Кервиел

Според Френската банкова комисия вътрешният контрол в банката има сериозни недостатъци, заради които не са открити продължаващи от доста време нередности

11:07 | 05.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Глоба от 4 млн. евро за Societe Generale заради скандала с брокера Кервиел

Френската банкова комисия наложи в петък глоба от 4 млн. евро на Societe Generale заради „сериозни нарушения в системата за вътрешен контрол“, които са позволили на брокера Жером Кервиел да извършва непозволени операции, довели до загубата от близо 5 млрд. евро за финансовата институция.

„Разкритите пропуски, особено недостатъците при йерархичния контрол, са продължавали от много време, по-точно от 2007 г., без системата за вътрешен контрол да ги е открила и разрешила“, смятат от банковата комисията, предава АФП.

В началото на миналия месец прекият ръководител на Кервиел директно обвини банката за това, че не е могъл да предотврати действията на брокера, тъй като е бил назначен на ръководната си позиция, без да е достатъчно компетентен, а също и заради липса на информация за случващото се в отдела му.

Решението на комисията се основава още на „тежките нарушения на вътрешния контрол, които надминават повторението на малки индивидуални пропуски“, нарушения, които „са позволили измамата и нейните сериозни финансови последици“.

От Societe Generale са отказали да коментират наложената глоба и изявленията на комисията.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:28 | 23.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още