IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Около 300 китайски фирми спират дейност, за да не замърсяват преди Игрите

Пекин - един от най-замърсените градове в света, води усилена борба да изчисти въздуха преди Олимпиадата през август

16:08 | 04.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Около 300 китайски фирми спират дейност, за да не замърсяват преди Игрите

Властите в Таншан – индустриален град в провинция Хебей северно от Пекин, са наредили на 267 компании да спрат дейността си до 8 юли, за да се подобри качеството на въздуха преди Олимпийските игри през август, съобщи Ройтерс.

Сред компаниите има 66 производителя на стомана, както и заводи за кокс, цимент и малки електрически генератори.

Промишлените фирми ще трябва да минат през строга проверка по отношение на опазването на околната среда, преди да подновят работата си, датата за което не е уточнена.

Тази седмица Пекин беше покрит с гъст смог, като сградите на около стотина метра едва се виждаха, коментира агенцията.

Според анализатори обаче компаниите в Таншан, на които е наредено да спрат производство, са малки и ефектът им върху стоманената индустрия в Хебей, която представлява около 20 на сто от производствения капацитет на стомана в Китай, ще е незначителен.

Пекин, който се води за един от най-замърсените градове в света, похарчи близо 20,43 млрд. долара за борба с „хроничното“ замърсяване при подготовката си за Олимпиадата, която започва на 8 август.

От 1 юли на превозните средства, които не покриват стандарта за изхвърляни вредни емисии, е забранено да влизат в центъра на Пекин. От 20 юли пък в града ще бъдат пуснати системи за контрол на трафика, с което би трябвало трафикът да се намали наполовина.

Общинската управа на Пекин нареди през април промишлени компании като Shougang Group – един от най-големите производители на стомана в Китай, да намалят или да спрат производство от 20 юли.

Лошото качество на въздуха в Пекин в последно време може би се дължи отчасти на близките заводи, които бълват повече замърсяване, тъй като се опитват да наваксат с производството, за да компенсират за времето, когато ще са затворени.

Някои компании вече са спрели дейността си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още