IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Единната система за онлайн продажби на музикални права в ЕС среща отпор

Музиканти от Европейския съюз смятат, че въвеждането на единна система за онлайн продажба на музикални права ще нареди на авторите

16:04 | 04.07.08 г.
Единната система за онлайн продажби на музикални права в ЕС среща отпор

Европейски композитори на музика, начело с Робин Гиб от групата Bee Gees, заявяват, че единната система за онлайн продажба на музикални права във всички страни от Европейския съюз ще навреди на авторите и на създаването на музика, съобщава International Herald Tribune. Онлайн продажбите на музика в Европа изостават значително в сравнение с тези в САЩ заради силно фрагментирания пазар.

Очаква се Европейската комисия да приключи скоро антитръстово разследване във връзка с начина на събиране на авторски възнаграждения. Изясняването на този въпрос може да помогне на големи компании като онлайн магазина iTunes да продават от един магазин в цяла Европа, вместо да откриват различни магазини с различни продукти в няколко държави.

Но Гиб и още трима композитори и автори на текстове, представители на Съюза на европейските композитори и текстописци (ECSA), приканват ЕК да не променя драстично сегашния музикален онлайн пазар, защото това може да предизвика значителни понижения в авторските възнаграждения на изпълнителите.

Авторските възнаграждения, получени от музика, продадена онлайн, в момента се събират от различни агенции във всяка една от 27-те страни членки на ЕС. Европейската комисия се стреми да установи дали тази фрагментация нарушава правилата на свободната търговия, давайки на националните агенции за авторски права реален монопол. Договорите на агенциите с композиторите дават на авторите само един избор на агенция, която да събира техните авторски възнаграждения – тази, базирана в тяхната собствена държава.

ЕК подкрепя „принципа на колективно управление на авторските права“ с оглед на ефективността и „минимизирането на таксите за управление на музикалните права, които значително редуцират доходите на авторите и композиторите“.

Сегашната ситуация задължава потребителите с комерсиална цел - сателитните или кабелните оператори и интернет сайтовете, които искат да закупят музикални права, първо да се сдобият с лиценз от всяка национална агенция, отговаряща за събиранията на авторските възнаграждения. Това означава, че не цялата онлайн музика е еднакво достъпна навсякъде в ЕС.

От ECSA твърдят, че единното събиране на авторските възнаграждения в целия ЕС е в ущърб на по-малко известните автори, чието творчество е затруднено, защото въпреки по-широкото разпространение на песните им, те получават по-малко пари за това.

Делегацията заявява, че ако регулаторните органи вземат решение за фундаментална реформа, разгневени композитори и текстописци ще се опитат да предизвикат „апокалипсис“ в знак на протест, като забранят музиката им да се излъчва по радиостанциите, например.

„Реалният потърпевш вероятно ще са потребителите“, казва говорителя на ECSA Дейвид Фъргюсън.

Повече от 220 изпълнители, музиканти и композитори, сред които Шарл Азнавур, Шаде, Дейвид Гилмор, Хулио Иглесиас и други, вече са подписали петицията към ЕС с мотивацията, че паневропейската лицензионна система ще задуши креативността.

Стотици хиляди автори и издатели с малък и среден бизнес вероятно ще бъдат заличени от пазара от единната лицензионна система за онлайн музика в Европа, което от своя страна ще намали възможността на Европа да създава културни блага от каквато и да е стойност за международния пазар, се казва в изявление на ECSA, публикувано след среща с представители на ЕС.

ЕС се опитва с много усилия да регулира някаква форма на лицензионна система на авторските права за онлайн музика, валидна за цяла Европа, която да ги направи по-евтини за закупуване от потребителите с комерсиална цел и това впоследствие да засили пазара на онлайн музика в Европа.

Музикантите получават пари за музиката си, след като регистрират авторските си права в дадена агенция за колективно управление на колективните права. Тези агенции разрешават излъчването на песните от онлайн услуги, радиостанции, нощни клубове и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:47 | 24.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още