IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

ЕК предлага регистър на рейтинговите агенции

Еврокомисарят по вътрешния пазар, Чарли Маккрийви, предлага регистриране и външен надзорен режим за рейтинговите агенции

18:24 | 03.07.08 г.
ЕК предлага регистър на рейтинговите агенции

Агенциите за кредитен рейтинг, усилено критикувани заради несвоевременното алармиране за рисковете от продуктите, които са в основата на кризата с високорисковите ипотеки в САЩ, ще бъдат задължени да се регистрират в страните от Европейския съюз, съобщава Ройтерс.

„Възнамерявам през октомври да предложа регистрация и външен надзорен режим за рейтинговите агенции, чрез които европейските регулаторни органи ще следят политиката и процедурите, следвани от рейтинговите агенции“, казва еврокомисарят по вътрешния пазар Чарли Маккрийви.

Реформи в корпоративното и вътрешното управление на рейтинговите агенции също ще са сред предложените мерки, добавя Маккрийви.

Рейтинговите агенции, водещи сред които са Standard & Poor's, Moody's и Fitch, ще подлежат на регистрационен режим в 27-те страни членки на ЕС, като в САЩ вече има наложено изискване за регистрация.

Агенциите са давали висок рейтинг на структурирани продукти, обезпечени с високорискови ипотечни заеми, задълженията по които впоследствие не са били изпълнени и продуктите са се оказвали нетъргуеми.

Банки, в чиито отчети фигурират подобни продукти, са били принудени да отпишат повече от 300 млрд. долара, при което пазарите остават нестабилни и досега.

Предложението на Маккрийви следва да се одобри от страните от ЕС и Европарламента и е вероятно да влезе в сила незабавно.

Финансовите министри от страните от ЕС предстои да одобрят принципите на регистрацията и външния надзор на агенциите.

Определянето на рейтинг играе централна роля на финансовите пазари. Рейтингът се използва от инвеститорите, за да мотивират решенията си и от банките за определяне на капитала, който трябва да заделят за покриване на риска.

Финансовите министри също ще трябва да въведат промени в начина, по който агенциите представят рейтинга на структурираните продукти, като го разграничат от начина, по който се представя рейтинга на стандартните облигации с цел да се предпазят инвеститорите от възможните рискове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:22 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още