IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очаквано увеличение в запасите на олово през 2008 и 2009 понижава цените

През тази година цената на оловото, основно използвано в автомобилните батерии, се понижи с 32%

12:37 | 03.07.08 г.
Очаквано увеличение в запасите на олово през 2008 и 2009 понижава цените

Цените на оловото се понижиха до най-ниското си ниво за последните 16 месеца по време на вчерашната сесия на лондонската метална борса след увеличение на складовите запаси.

Една от причините за увеличените запаси е слабото потребление през летните месеци, заявява Майкъл Уидмър, анализатор в Lehman Brothers Holdings Inc., цитиран от Bloomberg.

От началото на тази година цената на оловото, основно използвано в автомобилните батерии, се понижи с 32%, което е най-големият спад на Лондонската метална борса за периода. Производството през тази година ще надвиши търсенето с 30 хил. тона, като тенденцията се очаква да се запази и през 2009 г., заявява Уидмър.

Според него при цинка също има проблем със свърхзапасите и това е причина за спада му.

Вчера миньори от Перу се включиха в национална стачка за трети пореден път в последните 14 месеца, което рефлектира позитивно върху цената на медта. От началото на годината складовите запаси от мед, наблюдавани от Лондонската метална борса, са намалели с 38% до 122 500 тона.

В България също се наблюдава увеличение на запасите. В отчета на ОЦК за първото тримесечие на годината, когато цените на оловото и цинка бяха по-високи, е записано че спадът в продажбите се дължи "както на понижението в цената на цинка, така и на задържане в процеса на реализация на стоковия метал с цел постигане на оптимални финансови резултати".

Оловото е основна суровина в производството на батерии от Монбат АД и Елхим Искра АД.

От началото на днешната борсова търговия акциите на ОЦК и Монбат се понижават съответно с 3,46% и 0,81% до нива от 33,79 лв. и 12,30 лв., докато с тези на Елхим Искра все още няма сделки.

Свързани компании:

Монбат АД(MONB)

ОЦК АД /в несъстоятелност/(5OTZ)

Елхим-Искра АД(ELHM)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още