IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът над 144 долара, до два дни щял да мине 150 долара

Очаква се евентуалното увеличение на лихвите в Европа да отслаби долара и да насърчи инвестициите в суровини

10:30 | 03.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът над 144 долара, до два дни щял да мине 150 долара

Цената на суровия петрол достигна рекорд над 144 долара за барел в Ню Йорк заради очакванията, че Европейската централна банка ще вземе решение за увеличение на лихвите в еврозоната, а запасите в САЩ неочаквано отчетоха спад до най-ниски нива от януари, съобщи Bloomberg.

Икономисти очакват увеличението на лихвите в Европа от сегашните нива при 4 на сто да отслаби долара и да насърчи инвестициите в суровини като средство за предпазване от инфлацията.

Цените ще достигнат 150 долара до два дни, прогнозира Тетсу Емори, фонд мениджър към Astmax Ltd. В Токио. „Пазарът сега ще се движи от слабия долар и при бедствената ситуация на фондовия пазар инвеститорите търсят по по-печеливш пазар“.

Суровият петрол с доставка през август скочи с един долар (0,7 на сто) до 144,57 долара за барел на електронната борса на Ню Йорк след края на редовната сесия – най-високо ниво от началото на търговията през 1983 г. По време на азиатската търговия суровината леко поевтиня до 144,41 долара за барел.

Запасите на петрол в САЩ са се понижили с 1,98 млн. барела до 299,8 млн. през миналата седмица, стана ясно от доклад на енергийното министерство, публикуван вчера. Очакванията бяха за ръст на запасите с 500 хил. барела.

В Лондон суровият петрол от сорта Брент с доставка през август поскъпнаха с 1,49 долара (1%) до рекордните 145,75 долара за барел, а по време на азиатската сесия отстъпиха леко до 145,59 долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:44 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още