IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

При мечи пазар губи дори и Бъфет

От декември досега акциите на компанията на милиардера се поевтинели с 20 на сто заради проблемите на застрахователния пазар

15:46 | 02.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
При мечи пазар губи дори и Бъфет

В настоящите условия на мечи пазар губят дори инвестиционни гурута като милиардера Уорън Бъфет. 

Акциите на неговата компания Berkshire Hathaway са понижили цената си с 20 на сто от десети декември до вчера, надминавайки по загуби спада на широкия американски индекс S&P 500, който за същия период се е смъкнал с 15 на сто, съобщи Bloomberg.

Основната причина за негативния сентимент към компанията са проблемите на застрахователния пазар, които влияят отрицателно на приходите на Berkshire.

Първото полугодие на 2008 година е най-слабото шестмесечие за базираната в Омаха компания от 1990 година досега. Тогава в резултат на ценова конкуренция приходите на Berkshire от застраховане, които носят около половината от общите приходи, са отбелязали значителен спад.

За мрачни перспективи Бъфет предупреди още през февруари, когато каза на акционерите на компанията, че профит маржинът от застраховане ще се свие значително.

С годишния отчет, който показа рекордна печалба от 13,2 млрд. долара, 77-годишният инвеститор написа до останалите акционери: „Партито свърши. Много е вероятно профит маржинът в застрахователния сектор, включително и за нас, да падне значително през 2008 година“, припомня Bloomberg.

Вчера търговията с акциите на Berkshire приключи сесията при цена 120,10 долара за брой, което е с близо 20 на сто под рекордната им стойност от декември, когато струваха 151,56 долара за брой. Така книжата на компанията отбелязаха най-големия си спад за последните пет години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 08.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още