IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Прогнозират увеличаване на безработните в ОИСР с 9% до края на 2009 г.

От ОИСР очакват нивото на безработица в 30-те страни членки на организацията да нарасне до 6% през 2009 г.

15:33 | 02.07.08 г.
Прогнозират увеличаване на безработните в ОИСР с 9% до края на 2009 г.

Броят на безработните във водещите икономики в света се окачва да се увеличи с 9% до 34,8 млн. до края на следващата година под въздействието на кредитната криза, сочи доклад на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитиран от Financial Times.

„През последното десетилетие пазарът на труда демонстрира значително подобрение. Средното ниво на безработица се е понижило до 5,6% в страните от ОИСР през 2007 г., което е най-ниската стойност от 1980 г. насам“, посочват от ОИСР.

Заетостта също се е увеличила значително и средно две трети от трудоспособното население имат работа.

Базираната в Париж организация прогнозира, че нивото на безработица в 30-те страни членки на ОИСР ще нарасне до 6% през 2009 г.

Ръстът в безработицата обаче се очаква да успокои страховете от инфлационни увеличения на заплащането, защото хората ще се стремят по-скоро да запазят работното си място, отколкото да преговарят за увеличение на реалното заплащане.

Очаква се безработицата в САЩ да се покачи до 6,1% следващата година, което е с един процентен пункт по-високо от средната стойност за страната от 10 години насам.

Средното ниво на безработица в Европа, от друга страна, се очаква да се запази непроменено през следващите две години. Най-висок ръст в безработицата в Европа вероятно ще има в Исландия, Ирландия, Испания и Турция, а в Чехия, Полша и Словакия се прогнозира безработицата да се понижи.

Очаква се нивото на безработица да остане сравнително стабилно в Япония и Корея.

Ръстът на заетостта вече се е забавил в страните членки на ОИСР, падайки от 1,7% за 2006 г. на 1,5% за миналата година. Очаква се да стигне до 0,7% тази година, а през 2009 г. - до 0,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още