IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Продажбите на коли в САЩ на 15-годишен минимум през юни

При продажбите на по-малки модели и хибриди има спад заради изчерпване на количествата при силното търсене

11:41 | 02.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Продажбите на коли в САЩ на 15-годишен минимум през юни

Продажбите на автомобили в САЩ през юни достигнаха 15-годишен минимум, въпреки че пълна разпродажба в края на месеца помогна на сриващата се на борсата General Motors да запази водещата си позиция, съобщи Ройтерс.

Силно бе засегнат пазарът на по-големи автомобили за сметка на голямо търсене на някои популярни по-малки модели и хибридни коли.

Основната изненада в сектора беше General Motors, която успя да запази водещата си позиция по продажби през месеца, оставяйки Toyota на второ място със спад от 21 на сто в продажбите заради спада от 31 на сто при големите модели като пикапа Tundra.

Разпродажбата на автомобили в края на юни е струвала на GM средно 400 долара на превозно средство. Спадът на продажбите на щатския производител е бил с 8 на сто през месеца при очаквания за над 15 на сто.

Продажбите на хибридни автомобили на Toyota, сред които и тези на пазарния лидер Prius, пък са намалели с 27 на сто заради изчерпване на количествата при силното търсене.

От японския производител прогнозират продажбите на автомобили в САЩ тази година да достигнат дъно, леко да се възстановят през 2009, след което да отбележат значителен ръст от 2010 г. натам.

Продажбите на Ford Motor през месеца са спаднали с 28 на сто, а тези на Chrysler LLC - с 36 на сто, което е най-слабият резултат в сектора. Компанията разчита на лекотоварните камиони за близо 70 на сто от продажбите си.

За сметка на това Honda Motor, която предлага най-икономичните автомобили сред големите производители, отчита ръст от 1% в продажбите си.

При Nissan Motor се отбелязва спад от 18 на сто.

Като цяло продажбите на леки автомобили са намалели до 13,6 млн. броя коригирани на годишна база спрямо 15,7 млн. година по-рано, което прави юни най-слабият месец от август 1993 г.

Повечето анализатори сега очакват продажбите за цялата година да възлязат на около 15 млн. броя спрямо 16,15 млн. през 2007 заради кризата в пазара на недвижими имоти, скъпия бензин и слабото потребителско доверие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още