IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

J.P. Morgan: Отписванията на активи ще затихнат към края на годината

Трудно е да се каже обаче колко ще продължи общият икономически спад, смята шефът на финансовата институция

13:49 | 01.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
J.P. Morgan: Отписванията на активи ще затихнат към края на годината

Настоящата финансова криза се състои от две части. Първата, отличаваща се с големи отписвания на активи, а също с привличане на нов капитал от големите банки чрез извънредно издаване на нови акции, вероятно ще затихне към края на годината. Това коментира в в интервю за вестник „Ведомости” главният изпълнителен директор на J.P. Morgan Chase Джеймс Даймън. 

„Втората, по-сериозна част от кризата, свързана с общ икономически спад, в т.ч. и в САЩ, сега набира сила. Колко ще продължи и как ще повлияе на финансовия сектор е трудно да се предскаже“, смята Деймън.

Няма еднозначен отговор на въпроса дали вследствие на финансовата криза приходите на инвестиционните банки ще намалеят, смята шефът на J. P. Morgan. „Ясно е само, че вече няма да има толкова високо равнище на кредитиране. В същото време обаче заплащането за съществуващите активи, които банките съхраняват в условия на нестабилност, може да нарасне и конкуренцията ще бъде по-малка”.

Определящо влияние за финансовата криза в САЩ имаха два фактора – конюнктурата на пазара и преди всичко балонът на пазара на недвижими имоти, както и твърде многото отпуснати кредити, казва още Даймън.

„По принцип кризата можеше да бъде предотвратена, но по времето, когато регулаторите започнаха да взимат мерки, беше вече много късно“, смята финансистът.

Според Даймън, на първо място е трябвало да се предприемат редица стъпки по подобряване на регулирането на ипотечния бизнес и да се прилага по-консервативна политика от гледна точка на управлението на риска и дълговото бреме, в т.ч. и спрямо банките. J. P. Morgan поддържа идеята за създаване на клирингов център за разчети по кредитните деривати, по който път са минали и пазарите на акции, облигации и опции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:47 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още