IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсов срив за иконата на американската индустрия

GM е на път да се превърне в залязваща империя, ако спешно не намери начин да се финансира и не отговори на променените потребителски нужди

12:37 | 01.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Борсов срив за иконата на американската индустрия

Акциите на американския автомобилостроител General Motors (GM) паднаха в понеделник до най-ниското си ниво от 1954 г. насам, което накара някои анализатори дори да се съмняват, че емблeматичната за щатската индустрия компания ще успее да се задържи в индекса Dow Jones.

Сривът в книжата на детройтската група, която влиза в индекса на 30-те най-големи американски компании на 31 август 1925 г., стана факт ден след обявяването на данните за американския автомобилен пазар за месец юни, коментира АФП.

Анализаторите очакваха двуцифрен спад в продажбите на GM заради покачващите се цени на бензина, отблъснали потребителите от големите и високоразходни автомобили, които по принцип са в основата на печалбите на автомобилопроизводителя.

Отдалечавайки се силно от рекорда си при 93,62 долара за акция, достигнат на 24 април 2000 г., книжата на GM паднаха вчера до най-ниското си ниво от повече от половин век – 11,12 долара по време на търговията в Ню Йорк, като впоследствие върнаха част от загубите, но все пак затвориха на минус. От началото на юни по позицията е отбелязан спад от 35,83%.

Според пазарни наблюдатели сред проблемите е нарушеният имидж на една от историческите групи в американската индустрия. Пазарната капитализация на компанията вече падна доста под 7 млрд. долара, което прави GM лесно постижима цел при евентуално желание за външна намеса и покупка на бизнеса. Подобни планове все пак едва ли биха се осъществили лесно, най-вече заради разколебаващия ефект от огромните дългове на производителя, които възлизат на около 16 млрд. долара.

Някои анализатори очакват, че GM ще предприеме увеличение на капитала, но според други при толкова ниска цена на акцията в случай на увеличение компанията ще трябва да емитира значителен брой нови акции. Това пък ще „разводни“ дяловете на сегашните акционери, което може да понижи много стойността на книжата им и да предизвика допълнително недоволство към групата и ново понижение на стойността й.

Допълнителна пречка пред възможностите за финансиране в условията на непрестанен спад в продажбите се оказва затягането на кредитите за компанията след множеството нанесени банкови загуби в страната от кредитната криза, предизвикала недоверие и по-голяма предпазливост при отпускането на големи суми.

Според експерти GM има спешна нужда да докаже на пазара, че е в състояние да привлича свежи парични ресурси, но големият проблем е как може да се случи това.

Шансът за автомобилопроизводителя е и бързо да намери печеливш отговор на променящите се нужди на потребителите, с което би могъл да настигне останалите компании в Dow Jones. В момента втората в списъка отдолу нагоре – Alcoa, има пазарна капитализация от 29 млрд. долара, или близо пет пъти по-голяма от тази на General Motors.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 27.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още