IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Недоучилите милиардери

Зарязали като млади обучението си, днес едни от най-успешните хора на планетата обясняват колко са важни реформите в образователната система

16:24 | 01.07.08 г.
Автор - снимка
Създател
Недоучилите милиардери

Майкъл Дел се записал да учи биология в Университета в Тексас, но прекарвал повечето си време в сглобяване на компютърни части в стаята си, отколкото в четене в библиотеката. Вместо да учи, той започнал да продава нови компютри чрез реклами в местни вестници.

Това странично занимание се оказало доста доходно. В края на първата си година в университета Дел продавал месечно компютри за около 80 хил. долара и решил да не продължава обучението си.

На 19 той напуснал университета, за да ръководи компания, която по-късно щяла да се превърне в Dell Inc., пише списание Forbes, което прави класация на най-богатите хора, които като Майкъл Дел са прекъснали обучението си в някакъв етап.

Те си приличат с Дел и по друго – прекъснали са образованието си, за да работят здраво, коментира изданието.

Някои милиардери не са изкарали дори и колкото Дел в училище. Ричард Брансън, който има дислексия, напуска училище на 16, за да започне да издава списание. За да финансира публикуването му, той стартира и бизнес с поръчки по пощата на музикални записи – начинание, което прераства във Virgin Records. Брансън поема риска да подпише договор със Sex Pistols, от които други два лейбъла вече са се отказали. Сред другите му успешни действия се оказват договорите с Бой Джордж и Питър Гейбриъл.

Все пак дори и най-известният милиардер, прекъснал образованието си, признава значението на доброто обучение. „Твърде много студенти не успяват да завършат висшето си образование с основните умения, от които се нуждаят, за да успеят при икономическите условия на 21 век“, твърди Бил Гейтс, който като млад напуска Харвард, за да създаде Microsoft. Наскоро той, вече с университетска диплома, говори пред щатския Конгрес за това колко е важно да се подобри образователната система в САЩ.

Сред най-богатите хора, напуснали училище, обаче е и съоснователят на Microsoft – Пол Алън, който е прекъснал обучението си в Държавния университет във Вашингтон. Другите имена в класацията включват най-богатия човек в Хонконг – Ли Ка-шин, напуснал училище на 12 години, съоснователя на Oracle Лари Елисън (напуснал Университета в Илинойс, където учел физика), Роман Абрамович, собственика на Inditex Амансио Ортега (напуснал училище на 14 години) и френския милиардер Франсоа Пино.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:55 | 01.07.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още