IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Забраниха на китайците да имитират BMW

Shuanghuan, които копират популярния джип Х5, са принудени да спрат продажбите и да изтеглят автомобилите си от Германия

16:45 | 30.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Забраниха на китайците да имитират BMW

Немският съд взе решение, с което задължава китайската компания за производство на спортни автомобили Shuanghuan да прекрати продажбите си и да изтегли всички продадени коли от модела СЕО на немския пазар, съобщава Deutsche Welle. Решението на съда е в резултат на дело от страна на концерна BMW, водено срещу китайската компания с обвинението, че СЕО е точно копие на модела Х5.

Освен изтеглянето от пазара Shuanghuan ще трябва да изплати на базираната в Мюнхен BMW компенсации за нанесените щети. „Много сме доволни от това, че съдът се съгласи с нашата гледна точка“, заяви говорителят на BMW след съобщаването на решението.

Китайската страна ще обжалва наложеното решение, което все още не е окончателно, като е изразена готовност дори за отнасянето на спора към Европейските институции. Позицията на Shuanghuan е, че не е възможно Германия да налага ограничения за допускане на китайския автомобил по пътищата си, при положение че останалите страни в ЕС не го правят.

Според китайската компания решението на съда е базирано на сходства между двата автомобила, датиращи от 1998 година. Освен това проблемът би могъл да бъде преодолян чрез промяната на „пет или шест елемента“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 04.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още