IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът в близост до рекорда

Черното злато започна седмицата с нов ръст на цената, котировките трайно остават над 140 долара за барел

09:07 | 30.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Петролът в близост до рекорда

Новата седмица започна с нов ръст в цената на петрола. След като в петък черното злато постави исторически връх при 142,99 долара за барел, по време на електронната търговия през изминалата нощ цената на суровината отново се приближава до рекордните си нива.

Причините за новото рали според анализатори трябва да се търсят в отстъплението на американския долар и опасенията на пазара за бъдещото количество на доставките.

От началото на годината цената на петрола се е повишила с 48 на сто, което се доближава до годишния ръст, измерен за цялата 2007 година – 57 на сто. Сред основните двигатели на цената са алтернативните начини за предпазване на парите от инфлацията, водещи до повишена атрактивност на инвестициите в стратегически суровини.

На електронната платформа на борсата в Ню Йорк петролните контракти с доставка през август поскъпват с 1,58 долара (1,13 на сто) спрямо петъчната цена на затваряне и достигат ниво 141,79 долара за барел. През последната сесия за миналата седмица суровината постави нова рекордна цена на затваряне от 140,06 долара за барел.

Подобна е ситуацията и на лондонската борса, на чиято електронна платформа петролните контракти поскъпват с 1,64 долара (1,17 на сто) до 141,95 долара за барел в азиатската сесия. В петък Брентът с доставка през август приключи търговията на нов исторически връх от 140,31 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:13 | 09.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още