IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Луда седмица на петролния пазар

Черното злато регистрира поредица от рекорди в резултат на слабото представяне на американския долар и спекулациите за недостиг на предлагането

10:53 | 28.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Луда седмица на петролния пазар

Цената на суровият петрол завърши седмицата с нов рекорд, дошъл в резултат на новото отстъпление на долара срещу еврото. За поскъпването на суровината повлияха и слабите данни от американската икономика през седмицата, които оказаха негативно влияние върху търговията на фондовите борси. Силното понижение на борсовите индекси в глобален мащаб от последните няколко дни доведe до нарастване на атрактивността на инвестициите в суровини като средство за преодоляване на негативните последици от инфлацията.

Върху цената на черното злато се отразиха и редица спекулации относно изгледите за количеството на доставките през следващите месеци. След като в началото на седицата стана ясно, че Организацията на страните-износителки на петрол не предвижда увеличение на добивите и след проблемите с терористични атаки и стачки в Нигерия, котировките на черното злати тръгнаха нагоре.

В средата на седмицата на пазарите се наблюдаваше известно успокоение, което дойде като резултат на очакванията за подобрение на ситуацията в Нигерия и увеличаване на добива от страна на един от най-влиятелните играчи в ОПЕК – Саудитска Арабия. Цените на петрола отбелязаха известно успокоение в сряда, когато ежеседмичният доклад на американското енергийно министерство показа, че високите цени на бензина са довели до спад на потреблението в САЩ.

Ключовият момент за изминалата седмица настъпи в четвъртък следобед, когато президентът на ОПЕК Шакиб Келил направи прогноза за ръст на котировките до 170 долара за барел към края на лятото. Паралелно с това Либия заплаши с ограничаване на доставките, а напрежението по оста Израел-Иран в Близкия Изток нарасна заради вербални атаки между двете държави.

Това накара пазарите да се насочат към инвестиции в петрол и само в рамките на една сесия котировките скочиха с над 5 долара за барел. Седмичната търговия приключи при цена 140,21 долара за барел на борсата в Ню Йорк. През петъчната сесия беше достигнато дори ниво от 142,99 долара за барел на петролните контракти с доставка през август.

В Лондон ситуацията през седмицата плътно следваше американския пазар, като също беше поставена поредица от рекорди. През последната сесия за седмицата петролните контракти с доставка на Брент през август повишиха цената си до 140,31 долара за барел.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:54 | 11.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още