IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Шефът на Газпром: Ние сме енергийният лидер на бъдещето

ОПЕК фактически вече няма влияние върху пазара на петрол, смята Алексей Милер

10:24 | 27.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Шефът на Газпром: Ние сме енергийният лидер на бъдещето

Газпром ще стане в бъдеще най-мощната енергийна компания в света, тъй като картелът на страните производители на петрол (ОПЕК) фактически вече е загубил контрол върху пазара, уверен е шефът на руския газов монополист Алексей Милер.

Пред Financial Times Милер е заявил, че светът минава през “голямо поскъпване на петрола и газа..., което ще доведе до коренно нови нива на цените“.

Той добавя, че дори ОПЕК вече няма реално влияние върху цените на петрола.

„През следващите години Газпром няма да бъде голяма компания, а най-влиятелната в енергийния бизнес в света“, продължава Милер, добавяйки, че целта на групата е да достигне пазарна капитализация от 1 трлн. долара.

По думите му международните енергийни компании трябва да инвестират в Русия само заедно с местни държавни компании като Газпром, ако искат да постигнат успех.

Руският пазар е все по-привлекателен за Газпром заради растящите цени на природния газ на вътрешния пазар, но компанията има и планове за експанзия в Америка, Европа, Азия и Африка, подчертава Милер. Газпром се надява да доставя на северноамериканския пазар от 2014 г. втечнен природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още