IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Всеки шести жител на Западните Балкани живее в "енергийна бедност"

Международната енергийна агенция е установила, че всеки шести жител на страни от Западните Балкани изпитва недостиг от електроенергия

17:51 | 26.06.08 г.
Всеки шести жител на Западните Балкани живее в "енергийна бедност"

Всеки шести жител на западните балкански страни живее в „енергийна бедност“ с недостиг на услуги, които да осигурят здравословен начин на живот, се казва в проучване на Международната енергийна агенция (IEA), която призовава към реформи, съобщава Guardian.

Липсата на инвестиции и мудните реформи са направили енергийните системи в по-голямата част на региона несигурни и някои страни като Албания изпитват хроничен недостиг и чести прекъсвания на електрозахранването, пише изданието.

Базираната в Париж IEA настоява страните да използват субсидии или помощи за по-бедните като част от опитите да се намали енергийната бедност.

Регионът също трябва да ускори прилагането на реформи на енергийния пазар, преструктурирането на доминиращи държавни компании и създаване на независими регулаторни органи, за да привлече инвестициите, необходими за модернизиране на енергийната система и да построи нови електроцентрали.

Реформите могат да послужат за диверсифициране на предлагането, тъй като много страни разчитат само на един източник на електричество - лигнитни въглища в Сърбия и Косово и хидроенергия в Албания – както и на вносен петрол и газ.

Според доклада регионът може да играе важна роля като транзитен маршрут за нови нефто- и газопроводи до Централна и Западна Европа от Каспийския район и Близкия изток.

От агенцията препоръчват властите на Балканите да последват примера на останалите страни в подобряването на енергийната ефективност и използване на природосъобразни технологии.

Енергийната интензивност в региона е до 2,5 пъти по-голяма от тази в страните от Западна Европа поради неефективност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още