IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Великобритания инвестира 100 млрд. паунда във възобновяема енергия до 2020

Стремежът на правителството да увеличи дела на "зелената" енергия бе добре посрещнат, подчертава се обаче липсата на конкретни мерки

17:07 | 26.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Великобритания инвестира 100 млрд. паунда във възобновяема енергия до 2020

Британското правителство представи плановете си за 10-кратно увеличаване на енергията от възобновяеми източници до 12 години, съобщи Ройтерс. Схемата се посреща добре заради амбициозността си, но среща критики заради липсата на конкретни мерки за намаляване на емисиите на вредни газове и на зависимостта от изкопаеми горива, коментира агенцията.

Предложението на правителството предвижда около една трета от електричеството на страната да идва от възобновяеми източници до 2020 г., като очакваните инвестиции за тази цел са 100 млрд. паунда.

Според плановете увеличаването на подкрепата и премахването на пречките пред проекти за екологично чиста енергия ще доведат до поставянето на 4000 вятърни турбини на сушата и още 3000 в морето до 2020 г.

Експерти и природозащитници обаче предупреждават, че по-нататъшни консултации са губене на време.

"Въпреки че вижданията на правителството по въпроса са похвални, още един период на преразглеждане на политиката и консултации няма да се приеме добре“, твърди експертът по зелена енергия Бен Уорън от Ernst & Young. „Времето за обсъждания свърши – тъй като все повече се приближаваме до 2020 г. трябва да се вземат някои трудни решения“.

От Асоциацията за възобновяема енергия пък заявиха, че правителството говори много и върши малко, а инженери предупредиха, че то изцяло е подценило проблемите при построяване на толкова много вятърни паркове за толкова малък период от време.

В момента Великобритания получава едва около 5 на сто от електричеството си от възобновяеми източници, главно заради проблеми в планирането и свързването към преносната мрежа, които спират растежа на сектора.

Правителството предвижда увеличаването на дела на енергията от възобновяеми източници да бъде допълнено с построяване на нови атомни централи и електроцентрали, които работят с „чисти въглища“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:13 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още