IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Хонконг създава фючърсен пазар за обслужване на Китай

Интересът към растящия и жаден за суровини китайски пазар стои в основата на стремежът за създаване на силна регионална борса за деривативи

16:46 | 26.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Хонконг създава фючърсен пазар за обслужване на Китай

Като крачка към затвърждаването на Хонконг като финансова столица на Китай борсата в провинцията разкри планове за започване на търговия с петролни контракти в началото на следващата година. Целта на Hong Kong Mercantile Exchange е да успее да постигне печалби от растящото търсене на суровини в континентален Китай, съобщи Business Week. „Съществуват огромни перспективи за развитие на фючърсен пазар за суровини, който би могъл да обслужва Китай“, заявява финансовият министър на Хонконг Джон Цанг в становището, съпровождащо разкриването на намеренията.

Въпреки обстоятелството, че Китай е един от най-големите потребители на петрол, страната почти не участва в определянето на глобалните цени на черното злато. „С мощния ръст на вноса на суровини идва и необходимостта трейдърите да имат възможност да хеджират експозициите си“, каза ръководителят на Хонконгската борса Бари Чиунг по време на пресконференцията, която се е състояла вчера. Фючърсните пазари в Ню Йорк и Лондон са основните механизми за формиране на цената на петрола, а опити за известна намеса в този процес прави и Дубай с усилията си за налагане на търговията с фючърси.

Хонконгската борса не е единствената, която се опитва да извлече полза от търсенето в Китай. Нейните планове бяха оповестени едва три дни, след като Chicago Mercantile Exchange (CME) отвори подразделението си за региона на Азия и Тихия океан в Хонконг. Този ход на чикагската борса е показателен за важността на региона за търговията със суровини. Пример за това са и данните за търсене на петрол в Китай, което се увеличава средно със 7,7 на сто годишно за периода между 2001 и 2007 година.

В момента в Китай се осъществява фючърсна търговия с петрол на борсата в Шанхай, но тя не е отворена за глобалните играчи. Това изключително силно затруднява рафинерии като PetroChina и China Petroleum & Chemical, позната още като Sinopec. Двете компании, които са със значително държавно участие, трябва да заплащат световната цена на петрола, но са ограничени от ценовия контрол относно продажните цени за вътрешния пазар в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 10.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още