IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Volvo Cars съкращава 2 хил. работни места

От предвидените съкращения 1200 ще бъдат на работни позиции в Швеция

12:31 | 26.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Volvo Cars съкращава 2 хил. работни места

Шведският автомобилостроител Volvo Cars, 100% собственост на американската компания Ford, ще съкрати 2 хил. работни места по света заради продължаващата слабост на американския пазар, съобщава АФП.

От предвидените съкращения 1200 ще бъдат на работни позиции в Швеция.

От компанията са уточнили, че все още се водят преговори с представители на работниците, като до края на годината ще бъде изготвен социален план, уреждащ отношенията с групата при предвидените съкращения.

В края на 2007 г. работещите за Volvo Cars са наброявали близо 24 400 души, от които 17 600 в Швеция.

Volvo обяснява нуждата от закриването на работни места с негативния ефект от валутните разлики заради продължаващата слабост на долара и с покачването на цените на суровините. Шведският производител подчертава също, че слабостта на американския пазар продължава, а САЩ, заедно с Швеция, Германия и Великобритания, е един от основните пазари за компанията.

През миналата година продажбите на Volvo в САЩ са намалели с 8,4% спрямо 2006 г. За първото тримесечие на 2008 г. компанията отчете загуба в размер на 151 млн. долара, а козовете, на които автомобилостроителят разчита, за да се върне на печалба, са растящите пазари в Русия, Китай и Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:23 | 18.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още