IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Почина един от носителите на Нобелова награда за икономика за 2007

Роденият в Москва Леонид Хървиц, преподавал икономика в Университета в Минесота, почина от старост на 90 години

12:07 | 26.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Почина един от носителите на Нобелова награда за икономика за 2007

Един от носителите на Нобелова награда за икономика за 2007 г. - Леонид Хървиц, почина в сряда на 90-годишна възраст от старост, съобщи АР, цитирайки говорителя на Университета в Минесота.

Хървиц получи наградата си в дома си в Минесота, тъй като не е можел да пътува до Стокхолм за официалната церемония.

Той си подели приза с други двама икономисти - Ерик Маскин и Роджър Майерсън. Според журито тримата са заслужили наградата заради работата си по теорията, която цели да осигури най-ефикасната употреба на ресурсите с цел постигане на желан край. Теорията, създадена от Хървиц и доразвита от Маскин и Майерсън, „помага на икономистите при разпознаването на ефикасни търговски механизми и регулационни схеми“.

Теорията например помага да се идентифицират механизмите, които ще постигнат най-голяма печалба от търговия, да се увеличи възможно най-много очакваната печалба за продавача или да се предостави застрахователна схема, която осигурява най-добро покритие, без да се дава възможност за злоупотреба.

Професор Хървиц е роден в Москва и е преподавал икономика в Университета в Минесота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:44 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още