IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борсата в Прага разчита на нови листвания и търговия с енергийни фючърси

Търговията с фючърси, стартирала през юли 2007, е нараснала над два пъти миналия месец спрямо началото на годината

10:22 | 26.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Борсата в Прага разчита на нови листвания и търговия с енергийни фючърси

Фондовата борса в Прага очаква новите листвания и търговията с енергийни фючърси да компенсират спада в инвестициите, съобщи Bloomberg.

Общо 10 компании подготвят първично публично предлагане (IPO) на борсата, на която са били реализирани едва шест IPO-та от откриването й, е заявил в интервю изпълнителният директор Петр Коблич. Търговията с фючърси на енергийната борса пък е нараснала над два пъти миналия месец спрямо началото на годината.

След откриването на борсата преди 15 години конкуренцията от страна на борсите във Варшава, Будапеща и Виена нарасна, докато в същото време броят на търгуваните в Прага компании е намалял до 33 от над 1700 през 1995 г. Чуждестранните инвестиции в чешки акции са се понижили с 5,9 млрд. крони през 2007 г., което е втори спад за три години.

„Не смятаме, че сме „болна“ фондова борса“, подчертава обаче Коблич. „Търговията с акции всъщност стартира едва преди две-три години, преди това беше изцяло замразена“.

37-годишният Коблич ръководи борсата от септември 2004 г. Оттогава бенчмаркът PX Index, в който са включени 14 компании, е нараснал със 125 на сто до рекордно ниво през миналата година. За сравнение, за същия период полският WIG20 е добавил 117 на сто, а унгарският BUX - 122 на сто.

Пражката борса обаче изостава силно от конкурентите си в региона по брой на нови листвания. През миналата година рекорден брой от 81 компании са направили IPO на борсата в Полша, а най-малко 70 се очаква да се листнат през тази година. Виенската борса пък придоби словенската борса и мажоритарен дял в унгарската.

По думите на Коблич той не усеща натиск за сливане или създаване на алианс с други борси. Той очаква компаниите да започнат да се листват в Прага, когато условията на глобалните пазари се подобрят, като междувременно чешката борса ще продължи да развива търговията с енергийни фючърси.

Енергийната борса стартира през юли, а миналия месец са били изтъргувани контракти на стойност 176,6 млн. евро спрямо 59 млн. евро през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:08 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още