IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Разходите за интернет реклама в света ще достигнат $65 млрд. за 2008 г.

Делът на интернет рекламата от общите рекламни разходи е 10%, през 2011 ще достигне 13,6%

18:47 | 25.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Разходите за интернет реклама в света ще достигнат $65 млрд. за 2008 г.

Разходите за реклама в интернет в световен мащаб тази година ще достигнат общо 65,2 млрд. долара, като делът им от разходите за всички видове реклама ще възлезе на 10%. Това се прогнозира в нов доклад на анализаторската компания IDC.

Очаква се до 2011 г. делът на интернет рекламата от общите рекламни разходи да достигне 13,6 на сто, а обемът й ще се равнява на 106,6 млрд. долара.

В сравнение с традиционните типове реклама интернет рекламата расте с феноменална скорост, казва Джон Гантц, анализатор в компанията. Той уточнява, че интернет рекламата е сравнително ново явление и расте от много по-ниска база.

Очакванията са в края на 2011 г. разходите за интернет реклама да са на четвърто място в рекламния бизнес, като ще изостават от тези за реклама по пощата (третата по големина рекламна форма, включваща печатни брошури, промоционални продукти и др.) с над 300 млрд. долара. Разходите за телевизионна и печатна реклама пък ще са почти два пъти по-големи от тези за онлайн реклама.

Според доклада на IDC рекламата при търсене на ключови думи в интернет ще бъде основният тип онлайн реклама, привличайки над една трета от годишните рекламни разходи в интернет в световен мащаб. Следващи по значимост ще са банерите с дял от 20%.

В проучването се казва още, че САЩ ще останат водещи в средствата, отделяни за реклама – както като цяло, така и в интернет (съответно 265 млрд. долара и 45 млрд. долара през 2011 г.).

Централна и Източна Европа (ЦИЕ) и Близкия Изток и Африка ще отбележат най-големия ръст на интернет рекламата за наблюдавания период – съответно от 42,1% и 29,8%.

Онлайн рекламата в района на Тихоокеанска Азия (без Япония) също ще отбележи значително покачване за 2007-2011, което ще възлезе на 25,4 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още