IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Картина на Моне продадена за над 40 млн. паунда

Творбата е част от колекция от четири картини на водни лилии на Клод Моне

19:05 | 25.06.08 г.
Картина на Моне продадена за над 40 млн. паунда

Картина на френския импресионист Моне се нареди сред най-скъпите произведения на изкуството, продавани някога. Купената на аукцион на Christie’s творба „Le bassin aux nympheas” достигна цена от 40 921 250 паунда, включваща таксата за участие на купувача, съобщи AP.

Платното е част от колекция от четири картини на водни лилии, които Моне обявява за продажба още приживе. Той рядко е продавал картините си с маслени бои, защото е гледал на тях като на очакваща продължение творба.

Четирите картини в голям мащаб на градината от водни лилии на Моне са били подписани и датирани от художника през 1919 г.

Една от другите картини е в музея на изкуството в Ню Йорк, а трета е била продадена на търг през 1992 г. за 12,1 млн. долара и е в частна колекция. Последната картина от поредицата е била разполовена през Втората световна война.

„Le bassin aux nympheas” е една от 17-те творби на търга, собственост на американския индустриалец Джей Ървин Милър.

Картината, продадена за рекордната цена от над 40 млн. паунда, е била купена на търг в Ню Йорк през 1971 г. за 320 хил. долара и оттогава не е била излагана на показ.

Моне създава градината си в Живерн, Франция, като отклонява течението на една река. Той избира различни сортове водни лилии, за да има в нея възможно най-много цветове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още