IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Румъния ще запази мажоритарен дял в планираните нови атомни реактори

Правителството планираше да държи само 20% от предприятието, населението обаче е за държавен контрол върху атомната енергия

13:01 | 25.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Румъния ще запази мажоритарен дял в планираните нови атомни реактори

Румънското правителство ще запази мажоритарен дял в смесеното дружество за изграждане и опериране на два атомни реактора, променяйки предишното си решение 80 на сто от предприятието да бъдат собственост на частни компании, съобщи Bloomberg.

Делът от 51 на сто в проекта на обща стойност 4 млрд. евро ще струва на Румъния 2,04 млрд. евро, са заявили от правителството, което по-рано оцени целия проект на 2,3 млрд. евро.

Енергийните компании Enel, Iberdrola, Electrabel, CEZ и RWE, както и производителят на стомана ArcelorMittal бяха избрани за създаването на съвместна компания с румънската държавна компания Nuclearelectrica.

Като причини за промяната на решението от правителството посочват „стратегията за енергия и развитие“ и „тенденциите в ЕС“. През ноември в страната ще има парламентарни избори, а по-голямата част от населението подкрепя държавния контрол върху атомната енергия, припомня Bloomberg изказване на финансовия министър Варуян Восганян от април.

Nuclearelectrica ще получи допълнителното финансиране, необходимо, за да задържи мажоритарния дял, от държавния бюджет, заеми и IPO на борсата в Букурещ, като страната възнамерява да продаде дял от 10 на сто от Nuclearelectrica.

Правителството ще проведе нови разговори с шестте компании за изграждането на двата реактора до 2015 г., с което атомните реактори в страната ще станат четири, всеки с капацитет от 700 мегавата. Двата съществуващи реактора доставят около 18 на сто от необходимата на Румъния електроенергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:50 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още