IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Русия ще строи още 26 нови атомни реактора до 2020 г.

За целта от федералния бюджет до 2015 г. ще бъдат отделени 674 млрд. рубли

10:42 | 25.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Русия ще строи още 26 нови атомни реактора до 2020 г.

Русия предвижда да построи още 26 нови атомни реактора до 2020 г., е съобщил днес вицепремиерът на Русия Сергей Иванов при откриването в Москва на международния енергиен форум "Atomcon 2008", цитиран от Интерфакс.

За новите атомни блокове от федералния бюджет до 2015 г. ще бъдат отделени 674 млрд. рубли (близо 29 млрд. долара), а реализирането на цялата програма за развитие на атомния енергопромишлен комплекс се оценява на близо 1,5 трлн. рубли (близо 64 млрд. долара). В тази връзка Иванов е подчертал, че държавата ще разчита и на крупни частни инвестиции както от страната, така и от чужбина.

Руският вицепремиер е посочил, че страната има пълния капацитет да реализира целия цикъл по проектирането и строежа на атомните реактори, но е готова да разширява взаимодействието си с чуждестранни партньори относно доставки на оборудване и услуги по ядрения горивен цикъл.

Председателят на „Росатом” Сергей Кириенко пък е заявил на форума, че в света вече е „очевиден реалният ренесанс на атомната енергетика”. По думите му, за това в не малка степен способства и така създалата се ситуация с високите цени на енергоресурсите и в частност петрола.

На форума са представени атомните ведомства на много страни, както и около 500 руски и чуждестранни големи енергийни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 19.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още