IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Бактерии ще произвеждат нефт

Учени откриха нова технология, с която може да се получава петрол с цена от около 50 долара за барел

10:31 | 25.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Бактерии ще произвеждат нефт

Във времето на непрекъснато растящи цени на горивата и усилия да се открият петролни заместители американски учени съобщават, че са намерили начин на Земята вечно да има нефт, съобщава Automedia.bg.

Учените твърдят, че имат технология за производство на петрол от... бактерии, при това с цена за барел от около 50 долара, почти три пъти по-ниска от сегашната.

Като се модифицира ДНК на бактерии от вида Escherichia Coli, те ще могат да произвеждат вместо етанол по класическия познат процес на ферментация, нефт - също чрез ферментация. За този процес бактериите се нуждаят от биомаса.

Според учените като начална суровина ще може да се използва практически всичко. За техните опити например са били използвани всички отпадъчни продукти от една земеделска ферма. За изходна суровина може да послужат и дървесни отпадъци, домакински отпадъци и много други суровини, които сега замърсяват околната среда.

Още за откритието, което е в научната си фаза и предстои да бъде стартирано пробно производство
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още