IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Петролът продължава да се повишава, напрежението в Близкия Изток - също

Появяват се слухове за възможна атака срещу Иран, Кондолиза Райс с дипломатически скандал на среща с лидерите на Арабската лига

16:03 | 24.06.08 г.
Петролът продължава да се повишава, напрежението в Близкия Изток - също

Петролът продължи да се повишава и днес. Към момента договорите с доставка през август се търгуват на 138,15 долара за барел, или с 1,03 на сто по-високо от вчера. Договорите за доставка на лондонския сорт Брент се разменяха последно за 137,20 долара, или с 1,29 на сто по-високо от вчера.

Днес официални лица от щатската армия излязоха със становище, че нямат данни за готвена атака срещу Иран от страна на Израел. Това стана, след като по-рано през деня се появиха слухове, че Израел е атакувал ядрените реактори на Иран, предаде Bloomberg.На 20 юни New York Times съобщи, че израелската войска е провела военни упражнения, които са били подготовка за евентуален удар срещу Иран.

Според американски войници упражненията са били с цел бомбардиране на ядрените съоръжения на Иран. „Доколкото знаем ние, не е имало бомбардировки срещу Иран или техните ядрени съоръжения“, коментира лейтенант Стефани Мърдок. Подобно бе и становището на говорител на израелската армия.

Напрежението по оста между Израел и арабските държави беше нагнетено и от американския държавен секретар Кондолиза Райс, която допусна сериозен дипломатически скандал по време на среща с представителите на Арабската лига в Берлин. На нея Райс си позволи да прекъсне ръководителя на Лигата Амр Муса, в чието поздравително слово беше издигнат призив за смяна на политиката към бунтовническата организация Хамас, която водят западните държави, предава FTD.

Това накара Райс да избухне с думите: „Няма да има мир, когато едната страна не зачита правото на съществуване на другата“, визирайки принципите на организацията за непризнаване на Израел. Официалната позиция на САЩ по конфликта е, че Хамас може да бъде призната едва тогава, когато започне да признава международните договори и Райс напомни, че именно палестинците са тези, които са прекрачили договорките.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още