IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Онлайн регистър на лобистите в ЕС ще подобрява прозрачността

Организациите, които се вписват в регистъра ще трябва да се идентифицират, да посочат целите и мисията си и от кои политически области се интересуват

18:34 | 23.06.08 г.
Онлайн регистър на лобистите в ЕС ще подобрява прозрачността

Европейската комисия стартира онлайн регистър за лобисти, съобщиха от комисията. Всички лобисти, които оказват влияние върху формулирането на политиката и процесите на вземане на решение от европейските институции, са поканени да се регистрират. 

При регистрацията те ще трябва да представят информация, с която да подобрят прозрачността на връзките между лоби групите и ЕК.

Организациите, които се вписват в регистъра ще трябва да се идентифицират, да посочат целите и мисията си и от кои политически области се интересуват. Освен това те могат да опишат основните действия на лобиране, както и своите контакти. За регистрацията е необходимо също представянето на финансова информация, така че движещите сили, обуславящи лобисткия контакт, да станат прозрачни. Организации, които лобират от името на трети страни, ще трябва да посочват имената на техните клиенти.

При регистрацията лобистите трябва да подпишат етичен кодекс, приет от Европейската комисия. Той излага основни принципи като откритост, честност и почтеност, които трябва да ръководят действията на лобистите при взаимодействието им с ЕК. Кодексът формулира също седем ясни правила на поведение, с които лобистите се очаква да се съобразяват.

Регистърът, с многоезични варианти, както и цялата информация в него, ще са достъпни за всички онлайн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 23.06.08 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още