IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Джон Маккейн дава 300 млн. долара в търсене на алтернатива на петрола

Републиканският кандидат за президент на САЩ ще предложи паричната награда за разработване на автомобилна батерия, която да надминава съществуващите технологии

11:25 | 23.06.08 г.
Джон Маккейн дава 300 млн. долара в търсене на алтернатива на петрола

Републиканският кандидат за президент на САЩ Джон Маккейн се надява да разреши енергийния проблем на страната, като предложи правителствена награда от 300 млн. долара за разработване на автомобилна батерия, която да надминава съществуващите технологии, пише AP.

Наградата ще коства по 1 долар на всеки гражданин на страната - „малка цена, за да се измъкнем от зависимостта от петрола“, казва Маккейн.

Според сенатора от Аризона подобно устройство ще трябва да доставя мощност, ползвайки 30% от сегашните разходи и да има “размера, капацитета, цената и силата да направи огромен скок спрямо сега наличните хибридни или електрически автомобили“.

Маккейн предлага също да се въведат по-строги глоби за автомобилопроизводителите, които заобикалят стандартите за енергийна ефективност, както и инициативи за поощряване на употребата на горива на алкохолна база като етанол.

„В търсене на алтернативи на петрола правителството ни хвърли достатъчно средства за субсидиране на конкретни интереси и за извинения за провала. Отсега нататък ще поощряваме инженерните усилия и ще наградим най-големия успех“, пише в предварително подготвена реч на Маккейн, която предстои да бъде произнесена днес в държавния университет Фресно в Калифорния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:04 | 13.09.22 г.
Най-четени новини
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още