IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виенската борса спечели търга за борсата в Любляна с оферта за 38 млн. евро

Предложението на Wiener Boerse е по-високо от това на другия финалист в търга - оператора на атинската борса

17:21 | 20.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Виенската борса спечели търга за борсата в Любляна с оферта за 38 млн. евро

Виенската борса (Wiener Boerse) ще закупи мажоритарния дял във фондовата борса в Любляна за 38 млн. евро, надхвърляйки конкурентната оферта на Hellenic Exchanges Holding SA – оператор на борсата в Атина, съобщи Bloomberg. 

Двете борси бяха финалистите с най-високи оферти в търга за словенската борса.

„Виенската борса предложи най-висока цена“, са заявили от компанията Arkas, която управлява продажбата и представлява собствениците на словенската борса.

Wiener Boerse, която на 12 юни увеличи дела си в борсата в Будапеща на близо 38 на сто, изгражда мрежа от фондови борси в Централна и Източна Европа. Освен това виенската борса е сключила споразумения за сътрудничество с осем борси в Югоизточна Европа, сред които тези в Букурещ, Белград и Загреб.

„Това е логичен избор и аз вярвам, че те ще работят за развитието на капиталовия пазар в Словения“, коментира Драшко Веселинович, главен изпълнителен директор на словенската Dezelna banka и бивш директор на борсата.

Австрийската борса предлага 1401 евро на акция за дела от 81 на сто, което оценява борсата в Любляна на общо 47 млн. евро. Това е над 10 пъти повече от сумата, която скандинавският борсов оператор OMX беше готов да плати през декември 2006 г., участвайки в първоначалните етапи на наддаването за словенската борса.

Офертата трябва да бъде одобрена от словенските антимонополни регулаторни органи.

Борсата в Любляна е собственост на словенски банки и брокерски компании. Компаниите, листнати на нея, имат обща пазарна капитализация от около 21,5 млрд. евро, по данни от сайта на борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още