IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Спад на европейските борси, щатските пазари може да отворят на червено

Понижението се дължи на спада при производителите на суровини заради спекулации за ограничено търсене на тези продукти

15:10 | 20.06.08 г.
Спад на европейските борси, щатските пазари може да отворят на червено

Европейските пазари се понижават за трети пореден ден днес, водени от компаниите, свързани с производството на суровини. Спекулациите, че забавянето на световната икономика ще ограничи търсенето на цветни метали, петрол и други стоки, понижи и акциите на компаниите, чиито приходи зависят от цените на тези борсови стоки.

Фючърсите на американските индекси, които се търгуват преди отварянето на пазарите в САЩ, предполагат, че щатските индекси ще отворят по-ниско от вчерашното си ниво.

Английският индекс FTSE 100 отстъпва до момента с 54 пункта (0,95 на сто) и последно се котираше на ниво от 5 654 пункта. Индексът на най-голямата европейска икономика - немският DAX, губи до момента 72,70 пункта (1,08 на сто) до 6 648 пункта. Френският CAC 40 също регистрира понижение и към момента е на ниво 4 538 пункта, или с 52,55 пункта (1,14%) по-ниско от нивото му в края на вчерашната сесия.

Пазарите в Швейцария, Португалия, Италия и Испания също регистрираха спадове.

Водещи понижението на акциите бяха акциите на компаниите от минния сектор като BHP Billiton, които поевтиняха най-много от една седмица насам. Компаниите от банковия сектор също регистрираха над средните за пазара спадове. Швейцарската банка UBS губи до момента 4,4 на сто и последно сделки с книжата на институцията се сключваха при нива от 22,82 франка за акция.

Пазарите все повече и повече фактурират рисковете от стагнация в Европа и това се отразява на цените на акциите. Според френския статистически институт, френската икономика ще нарасне едва с 1,6 на сто през 2008 г. Ако прогнозата се окаже вярна, то това ще бъде най-бавното темпо на растеж за последните 5 години.

Към момента фючърсите на щатските индекси, които представляват един вид „залози“ за цената на отваряне на американските индекси, се търгуват по-ниско от вчерашната сесия. Фючърсите на индекса Dow Jones се търгуват с 83 пункта (0,69 на сто) по-ниско на 11 961 пункта. Тези на широкия индекс S&P 500 сочат към първоначално отстъпване на индекса днес с 10 пункта (0,75 на сто). Така е възможно и днес „мечките“ да са по-активни от биковете в Ню Йорк.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още