IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Германски компании си търсят инженери в детските градини

Промишлени фирми търсят дългосрочни решения на проблема със силния недостиг на инженери в страната

13:11 | 19.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Германски компании си търсят инженери в детските градини

Някои германски промишлени компании се обръщат чак към детските градини, за да разрешат проблема с острия недостиг на обучени инженери, пише ВВС.

В страната има недостиг на над 90 хил. инженерни специалисти. Компаниите търсят дългосрочни решения и затова хиляди „откривателски кутии“ са били изпратени в детски градини.

Кутиите съдържат комплекти за научни експерименти, подходящи за малки деца, като например как да се направи основна електрическа верига с батерии и крушки. Преподавателите в градините също са получили специално обучение от компаниите как да използват кутиите.

Друга кутия показва основния принцип на работа на автомобила.

„В света има много инженери, но съществува голяма конкуренция за привличането им. Всяка страна ги иска и не всеки квалифициран инженер би дошъл да работи в Германия“, коментира Свен Ренкел от асоциацията на инженерите VDI.

Водещи немски компании като Siemens, Bosch и ThyssenKrupp са сред стотиците фирми, които в днешно време дават материали и пари на детските градини, за да предизвикат интерес у децата, дори още на тригодишна възраст, към технологията и науката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:34 | 20.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още