IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Швейцария – най-иновативната страна в Европа

Седем от десетте най-иновативни страни в класацията на ОИСР са от Европа, а Япония заема първото място в общия списък

11:21 | 19.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Швейцария – най-иновативната страна в Европа

Швейцария е най-иновативната страна в Европа, според проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирано от списание Forbes.

От европейските страни Швейцария е подала най-много заявления за патенти до трите водещи места за патенти в световен мащаб - САЩ, Европейския съюз и Япония, като основните иновационни компании в страната са Novartis и Roche.

Седем от десетте най-иновативни страни в класацията на ОИСР са от Европа, а Япония заема първото място в общия списък.

Фокусът върху проучванията и иновациите в Европа е с различна насоченост спрямо останалите страни. При европейските компании се наблюдава тенденция към иновации в установени сектори и се набляга на качеството.

Автомобилният сектор например е широко поле за иновации. Шведският производител Saab и германският BMW целят да установят световни стандарти за надеждност на автомобили. Това е доста по-различен подход от този на китайските и индийски производители, които се съсредоточават върху цената на превозните средства. Новият модел на Tata например струва около 2500 долара.

На второ място в списъка на най-иновативните европейски страни е Германия, която отделя годишно 2,5 на сто от брутния си вътрешен продукт за проучване и развитие. Следва я Холандия, където основните иновационни компании са Philips Electronics и Royal Dutch Shell.

В топ 10 на европейските страни по иновации са още Швеция, Люксембург, Финландия, Дания, Франция, Австрия и Белгия. Великобритания и Норвегия се нареждат на 11-а и 12-а позиция.

Според много специалисти обаче Европа като цяло трябва да положи повече усилия за подпомагане на малките компании.

Пред Швейцария стоят много предизвикателства по отношение на иновациите, начело със застаряващото население. Проучване на ОИСР от 2006 г. показва, че иновациите при малките и средни фирми и независимите изобретатели се спъват от бариери пред предприемачеството и като цяло липса на конкуренция. Предприемачите в Германия срещат подобни проблеми.

Според доклада на ОИСР въпреки стабилността си швейцарските банки трудно отпускат суми за стартиращи компании.

Европейските правителства трябва да бъдат по-благоразположени и да направят по-леки данъците за начинаещи компании, смятат европейски експерти в областта на проучванията. Освен това правителствата могат да намалят рестрикциите, които затрудняват сътрудничеството на университетите с компаниите.

Общественото финансиране в Европа, особено в Швейцария, е с предпочитания към основните академични проучвания, а не към приложните. От една страна, приложните изследвания целят да създадат продукти, които да достигнат пазара, от друга обаче без фундаментални проучвания няма основа за голям напредък. Щатските учени например са обезпокоени, че усилията на САЩ са съсредоточени върху твърде много краткосрочни проекти и няма финансиране за по-обмислени, дългосрочни изследвания. Това може да превърне Европа в притегателен център в бъдеще, ако разполага с инфраструктурата да превърне базовите проучвания в следващо поколение продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:55 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още