IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Уникален унгарски еко автомобил

За разлика от много концепции, насочени само към постигане на ниско потребление на гориво, Antro Solo успява и да настани удобно трима пътници

09:10 | 19.06.08 г.
Автор - снимка
Създател
Уникален унгарски еко автомобил

Уникален еко автомобил бе създаден в Унгария, съобщава Automedia.bg. Колата е произведена почти изцяло от карбон, тежи само 270 кг, а първият й прототип е изложен в Музея на транспорта в Будапеща.

За разлика от много концепции, насочени единствено към постигане на ниско потребление на гориво, унгарският автомобил Antro Solo успява и да настани удобно трима пътници. Те са разположени по схемата: водачът в средата, а от двете му страни има по още една седалка.

Колата е задвижвана от комбинация от системи, като слънчеви панели, хибридна система от бензинов двигател и електромотор и дори.... човешка сила. Двигателят с вътрешно горене е тип flex-fuel, т.е. може да работи с бензин и с етанол. Той се използва само при дългите пътувания със Solo.

Измереният разход на гориво е между 1,5 и 2 литра на 100 км при възможност за постигане на максимална скорост от 140 км/час.

По-къси пътувания между 15 и 25 км могат да се направят за сметка на слънчевата енергия, добивана от панели разположени върху покрива на колата.

Пред седалките на двамата пътници има специални педали, с които може да се подхранва генератора, а произведената енергия се натрупва в акумулаторните батерии на колата. Когато в колата е само водачът, пътниците са изморени да въртят педалите или другите източници на енергия са изчерпани, се включва двигателят с вътрешно горене, за да се подсигури продължаване на движението.

Вижте снимки на колата

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още